. Amenintarile cibernetice din 2016 | hostingbv.com
Tel: 0722 324 432Luni-Sambata 10:00-20:00

Amenintarile cibernetice din 2016

Posted in: Oameni versus calculatoare Started by

Amenintarile cibernetice din 2016

Imagini pentru computer virus free pictures

In acest an s-a produs o adevarata „revolutie” in materie de amenintari informatice si o crestere a atacurilor fulger la adresa companiilor. Virusii de tip ransomware duc, pe langa pierderea datelor care conduce automat la pierderi financiare si la mari prejudicii de imagine atat pentru institutii cat si pentru companii private. Conform datelor comunicate public s-a ajuns ca aceste atacuri sa genereze chiar victime umane. In 2015 trei persoane s-au sinucis si una a facut infarct ca urmare a sumelor pretinse de raufacatorii cibernetici pentru comiterea de fapte aparent ilegale, doua dintre victime fiind cetateni romani. (Sursa: Bitdefender).

In mediul de afaceri a crescut numarul de atacuri tintite pe baza unor virusi complecsi caracterizati prin timp de viata scurt, actualizari frecvente si cu corpul programului criptat. Atacatorii vizeaza sustragerea de date confidentiale si apoi sa iasa din infrastructurile companiei in intervale de timp de ordinul zilelor sau chiar al orelor.

In ce priveste userii individuali se observa o crestere a numarului de virusi si malware pentru sistemele de operare Android si iOS, cu atacuri orchestrate prin intermediul retelelor de socializare. Ganditi-va ca din ce in ce mai multe plati online se efectueaza de pe smartphone-uri care au instalate diverse aplicatii free cu advertising gratuit inclus.

In acest context, o daca cu evolutia tehnologiilor de securitate, atacurile directe devenind din ce in ce mai greu de realizat atacatorii au evoluat spre forme mai rafinate de atac cum ar fi convingerea utilizatorului sa instaleze malware. Deci centrul de greutate in prevenirea atacurilor se va muta pe aceasta „veriga slaba” – utilizatorul, fie ca vorbim de un utilizator casnic sau de un angajat intr-o companie privata sau institutie publica. Echipele IT vor trebui din ce in ce mai mult sa se concentreze pe acest aspect si sa se ocupe de instruirea utilizatorilor astfel incat acestia sa nu poata fi usor pacaliti de tacticile hackerilor moderni. (Sursa: CISCO Security Report 2015).

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact US

Numele tău (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Subiect

Mesajul tău

%d blogeri au apreciat: